
רוצה ורוצה
מה היו מילות הקסם של היהודי הקדוש? הרבי מקוצק מתאר כיצד השפיע עליו רבו להתמסר בכל כוחו לעבודת האל. מורו של הרבי מקוצק ידע כיצד לעורר חשק והתלהבות בלבו של התלמיד, שילוו אותו כל חייו.
עוד בהיותו נער הצטרף רבי מֶנְדְל, מי שהיה לימים הרבי מקוֹצְק, אל חסידיו של החוזה מלוּבּלין. באותם הימים עדיין היה "היהודי הקדוש" בחצרו של החוזה, שם לימד והדריך את החסידים.
כאשר הגיע ר' מנדל אליו, לא אמר לו "היהודי" אלא פסוק אחד: "טוֹב לַגֶּבֶר כִּי יִשָּׂא עֹל בִּנְעוּרָיו" (איכה ג, כז). נכנסו המילים אל לבו של הנער, והוא התמסר לעבודת בוראו בכל גופו ונפשו.
פעם אחת שמע ר' מנדל את החוזה ששאל את היהודי הקדוש: "האם יש לך כאן אברך טוב?"
– "מנדל רוצה להיות טוב." ענה היהודי הקדוש.
שנים רבות אחר כך, בזקנתו, אמר ר' מנדל מקוצק: "אז לא 'רציתי' עדיין, אבל מאותה השיחה ששמעתי, אני רוצה ורוצה."
לאורך כמה שנים היה ר' יעקב יצחק, שכונה "היהודי הקדוש מפשיסחה", מי שריכז והדריך את החסידים שהתקבצו בחצרו של החוזה מלובלין. לאחר מכן פרש "היהודי" מחצרו של רבו, ועמו רבים מן התלמידים שדבקו בו. הרבי מקוצק היה בין אלה שעזבו את החוזה והפך לחסידו המובהק של "היהודי הקדוש".
דרכו של מורה זה הייתה לעודד את התלמידים למאמץ ולהתמסרות עקשנית. בכך גם עוסק הפסוק שציטט באוזני תלמידו הצעיר, וכך גם משתקף מן השיחה שניהל עם החוזה על אודות ר' מנדל.
בשביל "היהודי" תלמיד אינו נמדד בהישגיו, אלא במידת החשק והרצון שיש לו "להיות טוב". הדרכה זו ליוותה את הרבי מקוצק כל חייו, וסייעה לו להגיע להישגים בזכות הרצון המתמיד להשתפר ולהתקדם.
באופן כללי הסיפור עוסק בכך שחינוך נכון מטפח בתלמידים את אותו רצון מתמיד להשתפר ולהתקדם.