החוזה מלובלין (רבי יעקב יצחק הלוי הורביץ, לוקוב 1745 – לובלין 1815)
מחשובי האדמו"רים בפולין, תלמידם של המגיד ממזריטש ור' אלימלך מליז'נסק.
"החוזה" – רבי יעקב יצחק – נולד בעיירה לוקוב שבמחוז לובלין והיה נצר למשפחת רבנים חשובה. בצעירותו נמנה עם תלמידי המגיד ממזריטש, ולאחר פטירתו של המגיד הצטרף לחוג תלמידיו של ר' אלימלך מליז'נסק.
עוד בחייו של ר' אלימלך מליז'נסק, הקים לעצמו "החוזה" חצר חסידית משלו. בתחילה נדד על פני כפרים ועיירות, לאחר מכן הקים חצר קטנה בעיירה לנצהוט, ולבסוף הקים חצר חסידית גדולה בעיר לובלין. בתוך זמן קצר נעשתה החצר בלובלין מרכז חשוב של החסידות בפולין, ואליה הגיעו המוני פשוטי עם וכן תלמידי חכמים נודעים.
בלובלין עסק "החוזה" בהוראת תורתו וטיפח תלמידים רבים שהפכו לרבנים ולאדמו"רים שיצרו שושלות חסידות משלהם. בין תלמידיו הבולטים ניתן למנות את היהודי הקדוש מפשיסחה, רבי שמחה בונים מפשיסחה, רבי מאיר הלוי מאפטא, רבי דוד מללוב, רבי צבי אלימלך מדינוב, רבי שלום מבלז, רבי מנחם מנדל מקוצק ועוד רבים אחרים.
הפיכתה של חצרו בלובלין למרכז להפצת תורת החסידות, קוממה עליו את מתנגדי החסידות ובהם גם את רבה של לובלין, ר' עזריאל הורביץ.
ר' יעקב יצחק גיבש שיטה עיונית מקורית סביב תורת הצדיק, שיטה שלמד ממוריו, המגיד ר' דב בער ממזריטש ור' אלימלך מליז'נסק, אך הוסיף עליה ממדים חדשים והעמיק בה. לשיטתו, הצדיק אינו רק מורה העוסק בעולם ההגותי והעיוני, אלא עליו להיות צינור להורדת שפע גשמי ולסייע בהטבת מצבם החומרי של חסידיו. הצדיק, על פי שיטתו של החוזה, יכול להשפיע על רצון האל ולחולל נסים ונפלאות. ואכן, החוזה נודע כמי שעוסק ב"מופתים" וחולל נסים, וכמי שהיה בעל יכולת לראות עתידות ודברים נסתרים ברוח הקודש (סיפור: הנבואה שלא התקיימה).
על פי המסורת החסידית, ר' יעקב יצחק קיבל את כינויו – "החוזה" – בזכות ראייתו הפנימית המופלאה. חסידיו סיפרו שהיה יכול להביט במצחו של אדם ולראות את שורש נשמתו של העומד לפניו.
החוזה נודע כאדם שהדגיש את תכונת האהבה, הן ביחס לפונים אליו ולעם ישראל בכללו, והן כתכונה המרכזית שבה ראוי להשתמש ביחסים שבין האדם ואלוהיו. האהבה, על פי החוזה, היא המעניקה לצדיק את כוחו המיסטי. החוזה לא היסס לרמוז כי אהבה זו עשויה לעתים להביא לפריצת הכללים והגבולות המקובלים (סיפור: כינורי הפשוט).
עיסוקו הרב של החוזה בסיוע לשכבות העממיות בעם, ועקרונות נוספים שבהם עסק ולימד, הביאו לפרישתם של קבוצה מרכזית של תלמידיו לדרך חדשה. קבוצה זו, ובראשם היהודי הקדוש ור' שמחה בונים, הקימו חצר בעיר פשיסחה.
מותו של החוזה בשנת תקע"ה (1815) אפוף במסתורין. (סיפור: הנפילה הגדולה) בחג שמחת תורה, כעשרה חודשים לפני פטירתו,, נפל הרבי מחלון ביתו ונפצע אנושות. סמוך לנפילתו נפטרו כמה אדמו"רים חשובים נוספים. האגדה החסידית כורכת את פציעתו ומותו בתשעה באב עם ניסיונם הכושל של כמה אדמו"רים, ובראשם החוזה, להחיש את ביאת המשיח תוך התערבות שמימית במלחמת נפוליאון ברוסיה.
סיפורים בנושא החוזה מלובלין:
-
זושא
תפירה של טלאי
החסיד הצליח להתגבר גם על צימאונו הנורא וגם על מידת הגאווה, אך בכל זאת רבו, החוזה מלובלין, מכנה את מאמציו "תפירה של טלאי" בגלל עצם ההתלבטות והספק
-
זושא
צדיק לרגע
בפעם הראשונה כשראה החוזה את שמו של אדם מסוים הוא ירק בבוז, וכמה שעות אחר כך שיבח והילל אותו. והסיבה - ברגעים שבהם עסק האיש במצווה הוא נחשב צדיק.
-
זושא
אלוהים שלי
כל אחד צריך למצוא את אלוהיו בעצמו, ולא לקבל אותו בירושה מאבותיו. כך אמר לאביו הנער מנחם מנדל - מי שלימים יהיה ר' מנחם מנדל מקוצק, לאחר שהצטרף אל התנועה החסידית.
-
זושא
זו דרכי
מדוע עזב ר' מנחם מֶנדל מקוֹצק את החוזה ללא רשותו? ר' מנחם מנדל עוזב את רבו, החוזה מלוּבּלין, ומגלה את תכונות אופיו - עצמאות, תקיפות ובוז לעיסוק ב"מופתים" וברוח הקודש
-
זושא
רועד בחושך
תעצומות נפש יכולות להיות עניין להתגאות בו, ולכן מעדיף היהודי הקדוש מפשיסחה להסתיר אותן מעין הציבור. בכך מגלה היהודי הקדוש לא רק צניעות אלא גם שליטה מוחלטת ברגשותיו.
-
זושא
יודע לאכול
מהי המעלה הרוחנית שבה מתקנאים יושבי גן העדן? החוזה מלובלין מציע שדווקא החיים הגשמיים בעולם הזה הם המעלה הרוחנית הגדולה.
-
זושא
בגדיו מספרים גדולתו
כיצד נמדד הקשר הקרוב אל המורה או הרבי? עבור ר' שמחה בונים מפְּשִׁיסְחַה, ההוכחה לקשר שלו עם רבו הייתה שהוא שמע את "קולם" של בגדי הרבי.
-
זושא
ברכה לפרי בטן
שני חסידים נוסעים אל הרבי בעגלה. גביר גדול וטרמפיסט עני. בחדרו של הרבי מתהפכים המעמדות.
-
זושא
רבי רב פנים
מיהו "השרף" (המלאך), וכמה פרצופים יש לו? התשובה לכך יוצאת מהשאלה אם להתבדל או ליצור קשר עם כל אדם.
-
זושא
לאבד הכול ברגע
שינויים דרמטיים יכולים להתרחש בחייו של האדם ברגע אחד. בן רגע ניתן להפוך מעשיר לעני ולהפך, או לאבד את האמונה ולשוב אליה. חסיד ספקן אחד חווה זאת על בשרו
-
זושא
בקצה השולחן הדמיוני
ר' דוד מללוב מאחר להגיע לשבת אצל החוזה מלובלין, ונאלץ לשהות בכפר סמוך. הוא מתנחם בכך ששולחן הרבי כה ארוך, שממילא מגיע עד אליו.
-
זושא
יפה זה לא אותנטי
ר' שמחה בונים מפשיסחה רצה לקנות את התפילין של רבו, החוזה מלובלין, אולם לאחר שהמוכר התאמץ לייפות אותן כדי לקבל מחיר גבוה יותר - סירב ר' שמחה בונים לקנות אותן