
שדים בבית הכנסת
ניאוף במחשבה. למה הופיעו שדים בעזרת הנשים והפחידו את המתפללות? כיצד פעל הבעל שם טוב, ומדוע לא הצליח לתקן את הנזק שנעשה?
בעזרת הנשים של בית הכנסת בזבָּרִז' היו שני שדים שהיו מצחקקים ומפחידים את המתפללות עד שלא היו יכולות להישאר שם. הלך לעזרת הנשים ר' חיים פלַקסֵוויץ', דרשן הקהילה, ולמד שם תורה עד שגירש את השדים. הלכו השדים ופגעו בילדיו כדי לנקום בו.
שלח ר' חיים לקרוא לבעל שם טוב, שהיה ישן בחדר המיוחד לו עם ר' צבי סופר. הורה הבעל שם טוב להביא אליו את הילדים כדי שיישנו איתו, וכששכבו לישון היה הבעל שם טוב ישן על השולחן והסופר מתחתיו. לפני שהם נרדמו באו השדים והתחילו בצחקוקים שלהם, והיו לועגים לבעל שם טוב, וחיקו אותו כשהוא מזמר "לכה דודי". קם הבעל שם טוב וישב על מיטתו, ושאל את הסופר: "האם ראית את השדים?" הסופר כיסה את ראשו בכר ואמר: "ראיתי, קְרא לי כשהכול ייגמר."
בינתיים ראה הבעל שם טוב שהשדים מתחילים ללכת לכיוון הילדים, קפץ ממיטתו וגער בהם: "להיכן אתם הולכים?" אבל הם לא פחדו ממנו, התחילו לצחקק ולחקות אותו מזמר "לכה דודי" בניגון שלו.
עשה הבעל שם טוב מה שעשה ונפלו שני השדים לארץ ולא יכלו לקום. התחילו להתחנן לפניו, ואמר להם: "קודם תדאגו שהילדים יבריאו." ענו לו: "מה שעשינו אי אפשר לתקן, כבר פגענו באיבריהם הפנימיים של הילדים, ועכשיו באנו לפגוע בהם לגמרי אך למזלם, רום מעלתו נמצא כאן."
שאל אותם הבעל שם טוב: "מי אתם? ולמה באתם לעזרת הנשים?" ענו לו: "נוצרנו מאירוע שהתרחש בבית הכנסת הזה. אחד מזמרי הליווי של החזן, זמר הבס, היה נואף גדול ובעת שירתו חשב בעיקר על הרושם שקול הבס שלו עושה על הנשים, וגם בין הנשים היו שהרהרו בו, ומהמפגש בין ההרהורים נולדנו אנחנו, שני שֵׁדִים, זכר ונקבה, ומאז אנחנו כאן בעזרת הנשים."
הקצה הבעל שם טוב לשני השדים מקום בבאר אחת, הרחק מבני האדם כדי שלא יזיקו לאיש.
הסיפור שלפנינו מתמודד עם שדים המופיעים בבית הכנסת, וכפי שאנחנו רואים בסיום הסיפור, השדים אינם רק יצורים מעולם האגדות אלא ביטוי לשדים הפנימיים בנפשם של המתפללים, ולא סתם, אלא ביצרים העוברים בין עזרת הנשים לעזרת הגברים.
מי שמתמודד עם השדים הוא הבעל שם טוב, שקיבל את כינויו מן העיסוק שלו – "בעל שם" הוא מי שיודע לקרוא בשמות הקדושים כדי להשביע את המלאכים והשדים ולסייע לאנשים להתמודד עמם. גם בסיפור שלפנינו הבעל שם טוב מופיע כ"בעל שם" הפועל להגנתם של בני אדם מפני השדים המאיימים עליהם.
בשלב הראשון האנשים מתמודדים עם השדים בדרך הפשוטה: ר' חיים הדרשן לומד תורה במקום שעליו השתלטו השדים כדי שהמצווה תבריח אותם. הוא אמנם מצליח, אך השדים, כאנשי פשע מאורגן, פוגעים בילדיו. בשלב הזה מוזמן הבעל שם טוב להתערב בהגנה על הילדים. ואכן, נוכחותו מונעת מהשדים להמשיך להזיק לילדים, אבל הוא אינו מצליח לתקן את הנזק שכבר נעשה. מתברר שהשדים אינם אשליה: הנזק שלהם ממשי וחורג מכל אמת מידה של צדק – הסובלים הם ילדים, בניו של ר' חיים, שהוא דמות חיובית מובהקת בסיפור.
ממשותם של השדים המצחקקים היא המסר הקשה העולה מסיומו של הסיפור, המסביר את קיומם. הם נולדו מהרהורי ניאוף בין גברים לנשים בבית הכנסת. מתברר שכשם שממפגש בין איש ואישה נולד תינוק, כך ממפגש בין הרהור ניאוף של איש ואישה גם נולד יצור אלא שהוא חסר גוף ומזיק.
ההתמודדות של הבעל שם טוב עם השדים ממחישה את העולם שבו הוא פועל – עולם שבו למחשבות של בני אדם יש השלכות ממשיות במציאות, לטוב ולרע. במקרה זה נראה שלנזקי הניאוף, אפילו הם במחשבה בלבד, אין תקנה