סדום המתחדשת
זושא

סדום המתחדשת

כיצד הוכיח ר' לוי יצחק מברדיטשוב את פרנסי העיר כאשר רצו למנוע מעניים לחזר על פתחי הבתים?

הסיפור

כאשר התמנה רבי לוי יצחק להיות אב בית הדין בברדיטשוב, קבע עם פרנסי העיר כי לא יטריחו אותו לכל אספה מאספות הקהל. רק כאשר ירצו לתקן מנהג חדש בעיר יזמינו אותו, אבל לא על מנהג ישן.
באחד הימים התאספו ראשי העדה להנהיג מנהג ותקנה חדשה בעיר, שלא להרשות עוד לעניים לחזר על הפתחים ולבקש נדבה בפתחי הבתים, אלא יינתן לעניים צדקה מתוך קופת הקהל פעם בחודש. ומכיוון שהייתה זו תקנה חדשה, הזמינו גם את רבם אל האספה.
ויהי כאשר שמע הרבי את דבר התקנה החדשה אמר:
"אחיי, הלא כבר ביקשתי מכם כי על מנהג ותקנה ישנה שלא להטריחני לבוא".
אמרו לו: "רבנו, הלא זו תקנה חדשה".
השיב להם הרב: "טועים אתם, לא תקנה חדשה זו, אלא מנהג עתיק יומין הוא – עוד מימי סדום ועמורה. גם שם לא נתנו לעני לחזור על הפתחים, ואם כך, הרי זו תקנה ישנה נושנה!"
דברים אלה נכנסו כעוקצים חדים אל לבבות השומעים. היו אלה דברים היוצאים מן הלב, ובשל כך נכנסו אל הלב ועשו את פעולתם לטובה.


על הסיפור

רבי לוי יצחק מברדיטשוב ידוע כמי שנהג ללמד זכות על כל אדם. למרות זאת, בשעת הצורך ידע ר' לוי יצחק לומר דברי מוסר קשים, ולא לשתוק על עוול שנגלה לעיניו.
כאן מאשים ר' לוי יצחק את מנהיגי הקהל שבעיר כי הם נוהגים כפי שנהגו בסדום, העיר הידועה לשמצה שנהפכה והושמדה בגלל הבעיות המוסריות שהיו בה. הרבי מזכיר כאן את הסיפורים שסיפרו חז"ל על יחס אנשי סדום לנתינת צדקה (תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין דף קט עמוד ב; פרקי דרבי אליעזר, פרק כה). דבריו החריפים באים להדגיש כי לדעתו התקנה החדשה שתסלק את העניים מפתחי הבתים אינה נועדה להיטיב עם העניים והיא משקפת חוסר חמלה כלפיהם.
בכלל, הרבה פעמים תקנות "פורמליות" שנועדו לכאורה למען הסדר הטוב, משקפות דווקא חוסר חמלה וחוסר התחשבות בחלש ובסובל.

בזווית אישית

אבשלום בן צבי

אבשלום בן צבי הוא חבר הקיבוץ העירוני "משעול" בנצרת עילית, ומלמד במכון "שיטים" בקיבוץ בית השיטה.

צדק, צדקה וניכור

רבי לוי יצחק מברדיטשוב מבין כי העניים מבקשים לא רק אוכל אלא גם את מקומם בחברה. לחברה נוח להרחיק אותם מהעין אל לשכת הסעד, אבל הם מבקשים את מקומם כבני אדם: בעין, בלב, בבית.

"זהו מנהג סדום!" מטיח ר' לוי יצחק מברדיטשוב בפרנסי העיר, שקבעו תקנה חדשה האוסרת על עניים לבקש נדבה בפתח הבית, ובמקום זאת קובעת להם הבטחת הכנסה חודשית מהקופה הציבורית. "זו העיר היא סדום!" צועק מנהיג הקבצנים ב"ספר הקבצנים" של מנדלי מוכר ספרים, כאשר פרנסי העיר מחליטים לתת צדקה רק לעניים זקנים, חולים ונכים, ולחייב את הקבצנים הבריאים לעבוד בשכר בבית מלאכה שפתחו בעבורם.
הזוהי באמת סדום?
במבט ראשון ההאשמה הזאת נראית מוזרה. מדוע דווקא הבקשה להסדיר ציבורית את הסיוע לעניים היא "מידת סדום"? הרי השאיפה לסיוע לעניים, המוסדר בחוק, מוטמעת עמוק בתורת ישראל: הלקט, הפאה והשכחה אינם נדבה לעניים אלא רכושם. כמוהם גם המעשרות שאינם נדבה אלא מיסוי ציבורי, שמקצתו מיועד לעניים. והנה בשנת השמיטה, כאשר הבעלות הפרטית מושעית לשנה והפירות שייכים לכולם, מתארת התוספתא (שביעית, ח, ב):
הגיע זמן תאנים שלוחי בית דין שוכרין פועלין ועודרים אותן ועושים אותן דבילה ומכניסין אותן לאוצר […] ומחלקין מהן ערבי שבתות כל אחד ואחד לפי ביתו.
הרמב"ם מציב בראש מעלות הצדקה את הסיוע לעני כך שייחלץ מעוניו ולא יזדקק עוד לצדקה. ברומן "תל-אביב" (אלטנוילנד) הרצל מסביר:
אנו עוזרים לחולים על-ידי טיפול, ולבריאים – על-ידי עבודה. […] אתה בוודאי מכיר מהעבר את מוסדות העזרה לפועים ואת לשכות העבודה. אצלנו, לכל אדם יש זכות לעבוד ולהתפרנס, אבל על כל אחד מוטלת גם החובה לעבוד. אנחנו לא סובלים את תופעת הקבצנות.
בהמשך הרומן הרצל מתאר חברת רווחה מתקדמת, המרכזת בידיה את הטיפול בחלשים באופן היעיל ביותר, וחותרת לברכה המוזכרת בספר דברים [טו, ד]: "כִּי לֹא יִהְיֶה בְּךָ אֶבְיוֹן: כִּי בָרֵךְ יְבָרֶכְךָ ה' בָּאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה לְרִשְׁתָּהּ."
ממשיכי דרכו של הרצל, ובראשם אנשי תנועת העבודה שצמחה בארץ, המשיכו ובנו את החברה בישראל כחברה שמשתמשת בסמכותה הריבונית כדי להגיש סיוע לעניים בעזרת כלים ממלכתיים של מיסוי וביטוח לאומי.

ובכל זאת, מדוע הצעת פרנסי העיר נראית לר' לוי יצחק כ"מנהג סדום"?
לדעתי, לא נכון לפטור את דבריו של ר' לוי יצחק רק בכך שהוא מייצג מסורת צדקה גלותית בקהילה שמידת ריבונותה מוגבלת, והיא אינה יכולה לדמיין את הסדרת חייה בכלים ממלכתיים של ציבור ריבוני. המציאות מוכיחה שגם מדינת הרווחה אינה מצליחה להתמודד עם העוני באופן מושלם. באותו פרק בספר דברים שבו מוזכרת הברכה שלמעלה, יש גם הכרה בכך שהעוני הוא חלק בלתי נפרד מהמציאות: "לֹא יֶחְדַּל אֶבְיוֹן מִקֶּרֶב הָאָרֶץ; עַל כֵּן אָנֹכִי מְצַוְּךָ לֵאמֹר, פָּתֹחַ תִּפְתַּח אֶת יָדְךָ לְאָחִיךָ לַעֲנִיֶּךָ וּלְאֶבְיֹנְךָ בְּאַרְצֶךָ." (דברים טו, יא)
במסכת כתובות בתלמוד הבבלי [דף סז עמוד ב] מובא סיפור מופלא על מר עוקבא ואשתו, הנמלטים מפני עני שמר עוקבא מקפיד לתת לו מתן בסתר, ועתה מבקש לגלות מי המיטיב עמו. מר עוקבא ואשתו בורחים לתוך תנור בוער. אשתו של מר עוקבא אינה נכווית, ומסבירה שסיבת הדבר היא שבשונה ממר עוקבא שנותן כסף בסתר, היא פוגשת בעניים, פנים אל פנים, ונותנת להם אוכל ולא כסף.
צדקה בסתר, ועוד יותר מכך באמצעות קצבאות ציבוריות של קהילה ומדינה, מנסה אמנם לפתור את בעיית העוני, אבל במובן אחר מנציחה את בעייתם של העניים – הניכור. העניים מבקשים לא רק אוכל אלא גם את מקומם בחברה. לחברה נוח להרחיק אותם מהעין אל לשכת הסעד ואל הביורוקרטיה הלא-אישית, אבל הם מבקשים את מקומם כבני אדם: בעין, בלב, בבית.

סיפורים שעשויים לעניין אותך