
משאול תחתיות ועד לרקיע
כאשר מתעוררת מחלוקת על דרכו של ר' שמחה בונים מפשיסחה, מי שמעיד לטובתו הוא דווקא המתחרה שלו, ר' ירחמיאל מפשיסחה
אחרי מותו של היהודי הקדוש מפשיסחה ישב בנו, רבי ירחמיאל על כיסאו, אולם רבים מן החסידים הלכו אחרי רבי שמחה בּוֹנִים. דרכו של ר' שמחה בונים מפְּשִׁיסְחַה עוררה מחלוקת וקוממה עליו רבים ממנהיגי החסידות, וכאשר התכנסו מנהיגים חסידיים רבים בחתונה באוסטיליה, העמידו ועדה בראשות רבי אברהם יהושע השל מאפטא, שכונה "אוהב ישראל", כדי להחליט אם להחרים את ר' שמחה בונים מפשיסחה.
באותו מעמד העיד ר' ירחמיאל, בנו של היהודי הקדוש, על יחסו של אביו לרבי שמחה בונים:
"אבי אמר על ר' שמחה בונים: 'הוא נקודת לבבי.' ופעם אחת הגיע ר' שמחה בונים מדנציג ודיבר עם אבי בעניינים של מה בכך על הנעשה בעיר הגדולה. אותי זה הכעיס שהוא מבטל את זמנו של אבי בדברי חולין פשוטים, אבל אבי ציווה עלי ללכת ללוות אותו לביתו, וכשחזרתי הרגיש בתרעומת שלי, ואמר לי 'דע שמה שדיבר אתי ר' שמחה בונים יש בו מכל מה שיש משאול תחתיות עד לרום הרקיע.' אלה היו דברי אבי על רבי שמחה בונים."
עדותו של ר' ירחמיאל על ר' שמחה בונים מפשיסחה מרשימה באומץ שבו היא נאמרת: ר' ירחמיאל למעשה אומר שאביו, היהודי הקדוש, העדיף את ר' שמחה בונים על פניו. עדותו מסגירה את מורת הרוח שלו, וכך ניכר עוד יותר האומץ שבדבריו.
ר' שמחה בונים מפשיסחה היה דמות יוצאת דופן בסביבה החסידית בשל ההשכלה הרחבה שלו וההיכרות עם העולם המודרני שאליו נחשף בהיותו בגרמניה. סיבה זו וסיבות נוספות כמעט והביאו להחרמתו. עדותו של ר' ירחמיאל נועדה ללמד זכות על ר' שמחה בונים, על כך שהוא למעשה צדיק נסתר, ומי שמכירו היטב יודע עד כמה הוא איש מיוחד ונעלה אף שאינו נראה ככזה בעיני שאר החסידים.
נוסף לכך, ר' ירחמיאל אומר כי למד מאביו, היהודי הקדוש, שלפעמים גם שיחה בענייני חולין, שנראית סתמית וחסרת ערך, יכולה להכיל משמעויות עמוקות וחשובות ואפשר ללמוד ממנה דברים רבים.
בעיניו של היהודי הקדוש, העובדה שרבי שמחה בונים הוא אדם המצוי בענייני ההשכלה, החומריות ו"העולם הזה" הופכת אותו לצדיק, כי דווקא בכך הוא מחבר את הדברים ה"נמוכים" אל הדברים הנעלים והרוחניים