רב ושותף
איור: מנחם הלברשטט
חכימא

רב ושותף

כשהרב שריזלי מבין שקשיים כלכליים הובילו את בני הזוג להתגרש, הוא מבקש להיכנס כשותף עסקי. כמה כובעים חובש הרב?

הסיפור

הרב אליהו (שיריזלי) ישראל, רבה הראשי של קהיר, לא הסכים בקלות לסדר גט גירושין והתאמץ בכל כוחו לסייע לזוגות במשבר להתפייס ולהגיע לשלום בית. פעם אחת הגיע אל הרב זוג שביקש להתגרש, ומהשיחה עימם הבין הרב שיריזלי שאהבתם גדולה מאוד אלא שמצבם הכלכלי הביא אותם לחרפת רעב ולמתחים עד שביקשו להתגרש.
הרב פנה אל האיש והציע: "הבה נעשה עסק. אני אתן לך סכום כסף לטובת קניית מוצרים שתסחור בהם ונהיה שותפים בעסק, וחצי מהרווחים יעברו אליי". הסכים האיש בחפץ לב לעסקה, והרב שיריזלי העניק לו חמש לירות מצריות כהשקעה. לאחר היום הראשון הגיע האיש אל הרב והודיעו "הרווחנו עשרים גרוש", ואף הוציא מכיסו עשרה גרוש לשלם לרב. אך הרב שיריזלי השיב לו: "איני מעוניין לקבל את חלקי ברווחים בסוף כל יום, אלא הנח אותו באוצר בית הדין ורשום את הסכום בספר החשבונות תחת שמי". פעל האיש לפי הנחיות הרב, ומדי יום ביומו הגיע לבית הדין ומסר לסופר בית הדין דין וחשבון על רווחיו שהלכו והתרבו. כשהתרבתה הסחורה נאלץ האיש לשכור לו חנות גדולה, והגיע שוב אל הרב כדי לדווח לו על התפתחות העסק. אמר לו הרב אליהו (שיריזלי) ישראל: "כל מה שהרווחת – שלך הוא. לא היה לי ענין עסקי אלא ביקשתי לחזק אותך כי ידעתי שכך תיקח אחריות על העסק". הודה לו האיש, נישק את ידו והלך לו לשלום.

 


על הסיפור

הסיפור מציג כמה כובעים שחובש הרב שירזלי בקהילה היהודית בקהיר. בראשון, הוא מסדיר גירושין ולשם כך הגיע אליו הזוג. אולם הרב שיריזלי מבקש לראות אם הם חייבים ללכת בנתיב זה או שמא ניתן לסייע להם לצלוח את המשבר הזוגי – ובכך נוטל על עצמו תפקיד של מגשר. משגילה הרב שירזלי שיש אהבה בין בני הזוג ושהסיבה למשבר היא כלכלית, החל לסייע להם בתחום הכלכלי והפך לספונסר ושותף עסקי. נראה שהאכפתיות הרבה והמנהיגות שגילה נובעים מן האחריות הגדולה שחש כלפי בני קהילתו.
הדרך שבה בחר היא להפוך לשותפו של האיש ולסייע לו כלכלית. הוא אינו מעניק לאיש כסף ומשלח אותו לדרכו אלא מבקש לקבל דיווחים ולהישאר בתמונה, וכך לוודא שהאיש עולה על דרך המלך בניהול העסק. מפורסמים דברי הרמב"ם שבהם הוא מציג שמונה דרגות במצוות הצדקה. לדבריו, הדרגה הגבוהה ביותר היא שותפות או הצעת עסקה לאדם הזקוק לסיוע, כי בדרך זו האדם אינו חש נזקק וכבודו העצמי נשמר.
הרב אינו חושף בתחילה שאינו חפץ ברווחים משום שהוא מבקש ששותפו החדש יחוש אחריות ויפעל באסרטיביות לטובת העסק. ואכן האיש פועל במרץ ומתחיל להרוויח כספים. רק לאחר שמצבו מתייצב מעניק לו הרב את מלוא הסכום שנשמר עבורו, ובכך מחזק עוד יותר את מצבו הכלכלי, ומתוך כך מסייע לבני הזוג לשמור על הזוגיות והאהבה ששררה ביניהם.

סיפורים שעשויים לעניין אותך