עוד על הסיפור
עוד פרדוקס בחיים
חז"ל עמדו על הפרדוקס שבחיים האנושיים וקבעו "הרוצה למות – יחיה, והרוצה לחיות – ימות" (על פי בבלי תמיד לב ע"א). כלומר, דווקא מי שמוכן למות למען ערכיו הוא זה שיזכה בחיים מלאים. לעומת זאת, זה החושש כל הזמן מן המוות – חייו אינם חיים.
רב העיר מוכר אתרוגים?!
הרב רפאל כדיר צבאן נהג במשך שנים למכור את ארבעת המינים בשוק לקראת חג הסוכות. המראה המשונה של רב גדול בתורה העומד כמוכר בשוק הפליא את התושבים.
רק לאחר מותו נפתרה התעלומה, כשהתברר שהרווחים הופקדו בקופה מיוחדת שבעזרתה סייע הרב למשפחות נזקקים.
לצייר את דוד המלך
מסורת אחרת מספרת שהרב יהודה פתיה חלם על דוד המלך, וכשהשכים בבוקר ביקש לציירו, אך כל ניסיונותיו למצוא צייר נדונו לכישלון, ובינתיים נשכחה ממנו הדמות שעליה חלם.
אגדת הציירים ומשה רבנו
האגדה מספרת על מלך ערבי ששלח ציירים שיציירו עבורו את משה רבנו. כשהגיע אליו הציור טענו יועצי המלך שהדמות שבציור היא של איש רשע ואלים. המלך ששמע רק טובות על משה, חשד שהציירים לא עשו מלאכתם נאמנה ולכן נסע לבקר את משה. כשהגיע אל משה ראה שהציור מדויק, וכעת סבר שהיועצים טעו בפרשנותם. אך משה הסביר שהיועצים צדקו שכן מצד טבעו יש בו יסודות של רשעות ואלימות אך בעזרת עבודה רוחנית ומוסרית הצליח להתגבר על טבעו.
הסיפור עורר מחלוקת עמוקה בקרב הוגים יהודים. יש שראו בו מסורת זרה ודרשו לגנוז אותו, ויש שראו בו סיפור חשוב וחיובי המעצים את כוחה של עבודה רוחנית.
לעבור את הדרך או ללכת בדרך?
הרב יקותיאל יהודה טייטלבוים מבחין בין "עוברי דרכים" לבין "הולכי דרכים". "עוברי הדרכים" רק חולפים בדרך לקראת היעד המבוקש, ומבחינתם לדרך שבה הם הולכים ולמתרחש בה אין כל משמעות. לעומתם, "הולכי הדרכים" הולכים בדרך עצמה, ורואים בה חלק משמעותי לא פחות מן ההגעה אל היעד. (ייטב לב, מהדורת סיגט, עמ' ק).
שמאי קונה לשבּת את האוכל המשובח יותר
תניא אמרו עליו על שמאי הזקן,
כל ימיו היה אוכל לכבוד שבת;
מצא בהמה נאה אומר זו לשבת.
מצא אחרת נאה הימנה – מניח את השנייה ואוכל את הראשונה.
ההכנה כחלק מהמצווה
הרבי מקוצק נשאל על ידי תלמידיו מהי ההצדקה להתכונן זמן רב לתפילה, כאשר התוצאה היא איחור זמן התפילה. ענה הרבי מקוצק במשל: "כאשר פועל נשכר לחטוב עצים אצל בעל הבית, הרי הוא משלם לו גם על הזמן שבו הוא מחדד את הגרזן. (אמת ואמונה: דברי תורה מרבנו מנחם מנדיל מקאצק, ירושלים ת"ש, עמ' קמח)
שיעור בגיל שש ל… כיסאות ריקים
כשהיה הרב חיים דוד הלוי ילד כבן שש, נהג לסדר שורה של כיסאות, להציב בפניהם ארגז קטן שעליו עמד והעביר שיעור. על כנפי הדמיון הפליג הילד חיים, ודמיין עצמו לרב המוקף עדת תלמידים. לימים התגשם חלומו, ולשיעוריו נהרו מאות ואלפים.
שדה חלומות
הסרט שדה החלומות מספר על חלום שמתגשם כאשר החולם אוזר אומץ ועושה את הצעד הראשון להגשמת החלום.