פיתויו של שבתאי צבי
זושא

פיתויו של שבתאי צבי

חלום מהגיהינום. כיצד מצא הבעל שם טוב את עצמו במקום שבו היה ישו הנוצרי? והאם הצליח לתקן את נשמתו החוטאת של משיח השקר שבתאי צבי?

הסיפור

פעם אחת, שנים רבות לאחר מותו, בא משיח השקר שבתאי צבי אל הבעל שם טוב וביקש שיתקן את נשמתו. ואולם הדרך לתיקון הנפש כרוכה בחיבור המוחלט עם החוטא – נפש בנפש, רוח ברוח ונשמה בנשמה. הבעש"ט התחיל לעסוק בכך בזהירות ובמתינות. ירא היה משבתאי צבי, כי רשע גדול מאוד היה האיש.
לאחר זמן, בעודו ישן, בא שבתאי צבי ופיתה את הבעש"ט והשליך אותו הרחק, עד לשאול תחתיות. כשבא לשם, הביט הבעש"ט וראה, כי הוא וישו הנוצרי נמצאים על לוח אחד.
לימים סיפר הבעש"ט כי היה במשיח השקר ניצוץ קדוש, אולם השטן לכד אותו ברשתו. לבעש"ט גם נודע מה הביא לנפילתו של שבתאי צבי – הגאווה והכעס.


על הסיפור

סיפור זה בנוי מרמזים ורב הנסתר בו על הגלוי והמפורש. משיח השקר שבתאי צבי השפיע בצורה עצומה על היהדות בתקופה שלפני הבעש"ט. עם לידתה של החסידות היו רבים שהאשימו את התנועה החדשה ואת הבעש"ט בשבתאות או בהשפעה שבתאית. כאן מוזמן הבעש"ט לתקן את חטאו של שבתאי צבי, אולם לשם כך עליו להיות "קשור" וכמעט זהה לנשמתו החוטאת של שבתאי צבי. הבעש"ט "נופל" ומגיע אל מקומו של ישו הנוצרי.
אירועים אלה מצביעים על כך שהבעש"ט עצמו התמודד עם חטאיהם של משיחי השקר הקודמים. הוא מצא את עצמו במקום קרוב ודומה להם, וכמעט שנכשל בהתמודדות זו.
הגאווה והכעס מוזכרים כסיבת נפילתו של שבתאי צבי, וממילא הבעש"ט הוא המתקן תכונות אלה בתכונות הפוכות – ענווה, שמחה וסלחנות.
באופן כללי הסיפור מעיד על כך שהחסידות בכללה היא תיקון לתנועות משיחיות שכשלו – הנצרות והשבתאות.
הסיפור אולי גם בא לרמוז, שאפילו הבעש"ט יכול היה לחטוא ולהפוך בעצמו למשיח שקר אילו היה נלכד ברשת הגאווה והכעס.

סיפורים שעשויים לעניין אותך