
מתכון לשינה
מהו סוד השינה של הרבי? רבי חיים מצאנז נהג לישון מעט מאוד בכל לילה. לפני לכתו לישון נהג לומר משפט מפתיע, כהקדמה ל"קריאת שמע שעל המיטה".
כך היה נוהג רבי חיים מצַאנְז ללכת לישון. בשעת לילה מאוחרת, לאחר חצות וקרוב לאשמורת הבוקר, היה עולה על מיטתו לישון.
לפני שהחל לקרוא את קריאת שמע שעל המיטה היה אומר: "היה לנו את הרמב"ם, שהיה יחיד ומיוחד בדרכי החקירה הפילוסופית. היה לנו גם את האר"י הקדוש, שהיה יחיד ומיוחד בתורת הקבלה. וכן רבי דוד סֶגַל, בעל ה'טוּרי זהב', גם הוא היה לנו יחיד ומיוחד בתורת הנגלה. על דעת כל אלה הנני אומר – 'שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה' אֱלֹהֵינוּ ה' אֶחָד' (דברים ו, ד)."
אחר כך היה ממשיך וגומר את קריאת שמע, נשכב על המיטה, ובתוך נשימה אחת היה נרדם וישן שינה טובה ומתוקה.
כך נמשך הדבר כמה רגעים, ואחר כך היה קם כארי לעבודת השם יתברך.
על דבר זה אמר הרבי: "שני דברים ביקשתי מן השמים, ובשניהם נענו לי – שלא אצטרך לישון הרבה, ושאירדם מיד כשאניח את ראשי על מיטתי."
א. על פי ההלכה, יש לומר לפני השינה את הפסוקים הפותחים במילים "שמע ישראל". מצווה זו נקראת "קריאת שמע שעל המיטה", להבדיל מפעמים אחרות שבהן נהוג לומר פסוקים אלה בשעת התפילה.
הפסוק "שמע ישראל" קיבל תוקף כהצהרת האמונה היהודית ו"קבלת עול מלכות שמים", ויש לאומרו מתוך כוונה. אף על פי כן, נראה כאילו הרבי מצאנז אינו מהרהר בעצמו במשמעות המלים, אלא אומר אותם "על דעתם" של שלושה מגדולי הדור שלפניו. הוא מזכיר את הרמב"ם, הפילוסוף והחוקר היהודי, האר"י – שייסד ענף מרכזי בקבלה, ואת ר' דוד הלוי סגל – מי שכתב את הפירוש "טורי זהב" לשולחן ערוך, והיה מגדולי חכמי ההלכה במזרח אירופה. אולי יש לראות בכך הרפיה מן הלימוד והכוונה, כאילו הוא מסתמך על דבריהם של קודמיו. אפשר גם לראות במילים אלה הצהרה על כך שאנשים אלה מלווים אותו גם בשנתו.
קריאה אפשרית נוספת של משפט מעניין זה היא שכל אחת מן הדמויות היא "יחידה ומיוחדת", אולם האל הוא ה"אחד" האמיתי, כפי שנאמר בפסוק.
ב. השינה המעטה מופיעה בתיאורים של רבים מגדולי ישראל, והיא מעידה על רצונם העז לעסוק רוב זמנם בתורה ובמעשים טובים.
יכולתו של ר' חיים להירדם מיד קשורה באופן ברור לשינה המעטה. ואולם בסיפור היא מופיעה גם כ"בקשה" שביקש באופן מיוחד. יכולת זו מעידה על ההרפיה המוחלטת ועל היכולת לישון שינה עמוקה וטובה. גדולתו של ר' חיים מתבטאת בסיפור בכך שהוא מצא את הדרך לישון שינה רגועה וטובה, המשיבה לו את כוחותיו בתוך זמן קצר.
ייתכן כי הסיפור בא לומר באופן כללי, שכשם שחשוב לעתים להתאמץ, כך חשוב לדעת להגיע להרפיה ולרגיעה מוחלטת, ולו לזמן קצר, כדי להתרענן ולחזור לתפקוד מלא.