משא ומתן מול השמים
זושא

משא ומתן מול השמים

ר' פנחס מקוריץ מצליח לסייע לאדם חולה להבריא על ידי כך שהוא דואג לו לפרנסה. איך זה קשור? מדובר בטריק ערמומי מול השמים שמצליח. האם באמת הפרנסה והבריאות קשורים זה בזה?

הסיפור

פעם אחת בא לפני רבי פנחס מקוריץ איש צעיר שהיה חולה בחולי הריאה. בכל יום החמיר מצבו של האיש עד שאחזה בו שחפת מסוכנת. והאיש הלך להרבה צדיקים וקדושים שניסו לרפאו בתפילתם, אך לא באה לו הרפואה.
כשבא לפני ר' פנחס הבטיח לו הרבי שיחזור לאיתנו. לא עבר זמן רב והאיש אכן הבריא.
אחר כך אמר ר' פנחס: "אל תדמו בנפשכם כי מעלתי גדולה מכל אותם הצדיקים והקדושים שאיש צעיר זה ביקר אצלם ולא הועילה תפילתם. אלא שאני באתי כגנב במחתרת.
גם אני, כמו אותם הצדיקים ניסיתי תחילה להיכנס בתפילתי בשער הרפואה, אך סגרו הדלתות בפניי, כי לא הסכימו עמי מן השמים.
מה עשיתי, חתרתי חתירה אל שער הפרנסה, ומצאתיו שהוא פתוח לפניי בכל דלתותיו וחדריו, כי הסכימו מן השמים שיהיה לאיש פרנסה.
כעת שבתי אל שער הרפואה וטענתי – הלוא נאמר בתלמוד כי השובע והפרנסה ניתנים למי שזוכה לחיות, וכי מה טעם שיתברך אדם בשפע פרנסה אם נוטה הוא למות. כך נאלצו להסכים עמי גם בשער הרפואה, וכך הצלחתי במלאכתי."


על הסיפור

"השער" של הרפואה נעול, והפתרון יושג בדרך עקיפה וערמומית. בדרכים שונות עסקו החסידים בכך שעליהם לנקוט טקטיקות בלתי שגרתיות בדומה ל"גנבים". כלומר, החסיד יודע לפרוץ ולהיכנס בפתחים שאחרים אינם יודעים להיכנס בהם.
ר' פנחס הצליח לפרוץ את השער הנעול בטקטיקה מתחכמת – הוא פנה תחילה לפתור בעיה צדדית – "שער הפרנסה". לאחר שדאג לשנות את גורלו בדבר זה הרי שממילא הביא הדבר לפתרונה של הבעיה החמורה יותר. ובמילים אחרות: לפעמים הדרך הנכונה לפתור בעיה קשה או לפרוץ "שער נעול" היא דווקא להרפות מן המאמץ הישיר ולהפנות את תשומת הלב לבעיה אחרת, קלה יותר. פתרון צדדי יקל את ההתמודדות עם הבעיה המרכזית.
נקודה נוספת העולה מן הסיפור: הבעיות השונות שמהן סבל האיש – הפרנסה והבריאות – אינן באמת בעיות נפרדות, אלא הן מכלול אחד. וממילא, פתרונה של בעיה אחת משפיע גם על המצוקות האחרות שמהן סובל האיש.

סיפורים שעשויים לעניין אותך