כתר תורה וכתר מלכות
עם היוודע דבר מותו של בנימין זאב הרצל, מבטל צבי המלמד את יום הלימודים בחדר
היו אומרים על צבי המלמד, יהודי ירא שמיים וחסיד גדול, כי דיבוק נכנס בו. ושני פנים לו לאותו דיבוק: חשש מפני ביטול תורה ואהבה לספר התנ"ך. המלמד היה בקיא בתנ"ך וידע למנות כל ספר לפי פסוקיו ויודע לחבבם על תלמידיו. לא בנים של בעלי ייחוס ובעלי ממון, אלא ילדי פשוטי העם. שמחים הההורים שילדיהם הולכים לחדרו של צבי המלמד, שאינו מחמיר ואינו ומדקדק בענייני ממון, וחסידים רוטנים וקוראים תיגר באוזני הרבי על המלמד, הנוטע בליבות ילדים בני פשוטי עם מין אהבה משונה לתנ"ך, מי יודע לאן ולהיכן יגיעו עם פרקי התנ"ך שבפיהם?
צבי המלמד חסיד גדול ולא נתפס לביטול תורה ולו ליום אחד. גם בשבת ויום טוב היו תלמידיו באים אליו לא מתוך חובה אלא מתוך אהבה, וקוראים ביחד את פרשת השבוע, את ההפטרה, פרקי תהילים ועוד. צבי המלמד היה היחיד שלא הפסיק את הלימודים אם רב גדול היה נפטר, והיה אומר כי מכיוון שההלוויה של הרב תהיה אחר הצהריים הוא חס על ביטול תורה.
יום אחד נכנס העגלון והביא את העיתון. המלמד הפסיק את הלימוד, פתח את החבילה, השחירו עיניו: האותיות שבעמוד הראשון ב"הצפירה" והעמוד עטוף מסגרת שחורה. צבי רועד כולו, פניו מחווירים והולכים. העינים הגדולות זולגות דמעות, והוא לוחש באוזני התלמידים כשקולו נחנק מדמעות: "היום לא לומדים, היום מבטלים מן התורה, לכו הביתה, ד"ד הרצל מת". לא ידעו התלמידים מי הוא ד"ר הרצל אבל מיהרו הביתה כדברי המלמד כששמחה מוצנעת בליבותיהם על יום החופש. הגיעה לאוזני הרבי השמועה כי צבי המלמד הכריז על ביטול תורה. הרבי קרא אליו את המלמד ושאל אותו בחומרה: "למה ביטלת תורה?" וצבי המלמד, אומר בקול חנוק: "רבי, כשנופל כתר מלכות, עוטה כתר התורה שחור ואבל". "רבי", קורא צבי המלמד בבכי גדול, "נפל כתר מלכות, ד"ר הרצל מת".
הסיפור מתאר את דמותו של צבי המלמד, בן עיירה יהודית טיפוסית בתחום המושב. מצד אחד, המלמד שייך בכל מאודו לקהילה, הוא אוהב את הרבי ומקפיד מאוד שלא להתבטל מלימוד תורה ולא להפסיק את ההוראה שלא לצורך. אולם צבי המלמד הוא גם קצת שונה משאר החסידים: הוא קורא עיתונים ונוטה לציונות ולהשכלה. באופן מסורתי, התלמידים ב'חדר' לומדים משנה ותלמוד, אבל הוא מכניס את תלמידיו לעולם התנ"ך, שנתן השראה גם לציונים רבים. כאשר הרצל, מנהיג התנועה הציונית, הולך לעולמו, צבי המלמד מרגיש צורך לבטל את יום הלימודים. למה? מבחינת צבי המלמד, דאגה לקיום הלאומי של היהודים – "כתר מלכות" – שווה בערכו לדאגה לקיום הרוחני של היהודים – "כתר תורה". גישתו של צבי המלמד – התלות של "כתר תורה" ב"כתר מלכות" – היא ניסיון לשלב בין היהדות המסורתית ובין ערכים ציוניים.
יש כל מיני סוגים של מנהיגים: מנהיגות מדינית דואגת לרווחה החומרית של החברה, ומנהיגות תרבותית מייצרת תוכן כגון מוזיקה וספרות ומעצבת את דמותה של החברה. הסיפור על מותו של הרצל מתאר את נקודת מבטו של מי שקשור בכל מיני נפשו לעולם התרבות והרוח המעריך ומוקיר תודה למנהיגות שפועלת לכינונה של מדינה יהודית בארץ ישראל.