וואס מאכסטו
השאלה הרגילה "מה שלומך" הופכת בפיו של ר' לוי יצחק מברדיטשוב לשאלה רצינית, הנוגעת לעולם הרגשי והנפשי של האדם
רבי לוי יצחק מברדיטשוב פגש פעם בשוק אדם אחד. איש זה היה טרוד מאוד בעסקיו. היה עליו לפרוע שטר חוב לבנק, ולא היה לו מספיק כדי לשלם את חובו, לפיכך ממהר היה לרוץ וללוות כסף כדי לשלם את השטר.
פנה אליו ר' לוי יצחק, עצר אותו ושאל: "וואס מַאכְסטוּ?" – מה שלומך ובמה אתה עוסק?
מיהר האיש להשיב כי טרוד הוא, ואין לו פנאי כרגע לשוחח. אבל הרבי המשיך ועיכב את האיש, ושוב שאל: "וואס מאכסטו?"
שב האיש ואמר כי אין לו פנאי, וכי הוא טרוד בעסקיו, ופנה לרוץ הלאה. אבל הרבי לא הרפה ממנו והמשיך ואמר: "טרם ענית על השאלה ששאלתי. אני שאלתי 'וואס מאכסטו' – מה 'אתה' עושה. עד עתה ענית לי מה אירע לך, אבל לא ענית לי מה אתה עושה."
השאלה "וואס מאכסטו" משמעה ביידיש מדוברת "מה שלומך", ובדרך כלל התשובה היא בערך כך – "הכול טוב ברוך השם." אבל מילולית מתפרשות המילים ביידיש "וואס מאכסטו" – במה אתה עוסק, מה אתה עושה?
הפער בין הביטוי ובין המשמעות של המילים עצמן הוא הרקע לסיפור. האיש הטרוד בעסקיו לא מבין מדוע הרבי שואל אותו שוב ושוב את שאלת הנימוס הרגילה, אך הרבי מתכוון הפעם למשמעות המילים – מה אתה עושה? בתוך המילים הללו מדגיש הרבי את המילה "אתה" המופיעה בשאלה. הוא מבקש מן האיש להקשיב למילים של השאלה ולתת את דעתו לשאלה הנוגעת ל"אתה", כלומר לנפש שלו. ולפיכך, השאלה אינה מהם האירועים החיצוניים המתרחשים בחיים, אלא היכן נמצאת הנפש ומה עובר עליה.
גם בעברית מדוברת, השאלה "מה שלומך" עשויה להתפרש כשאלה על אודות שלומו הנפשי והרגשי של האדם, אך לעתים קרובות התשובה לשאלה זו עוסקת באירועים טכניים וחיצוניים בלבד.
נוסף לכך, בשאלה "מה אתה עושה" המכוונת אל האדם הטרוד יש ניסיון לומר לו כי למרות האירועים החיצוניים המטרידים את מנוחתו, עדיין הוא יכול "לעשות" ולשלוט על מצבו הרוחני והרגשי.