הציפור שלא נתפסה
זושא

הציפור שלא נתפסה

מדוע אנשי העיר לא הצליחו לתפוס את העוף המפואר שעמד על ראש העץ? מה הקשר בין אותו עוף לאהבה שבין איש לחברו?

הסיפור

פעם אחת עמד הבעש"ט [הבעל שם טוב] בתפילה עם חבריו באהבה גדולה ורבה, והיו חבריו ממתינים עד שיסיים את התפילה כי לא יכלו להאריך בתפילה כמוהו. משלא יכלו להמתין עוד, הלכו משם לדאוג לצורכיהם, ואחר כך שבו והתקבצו אליו.
אז אמר להם הבעש"ט: "דעו לכם שגרמתם 'פירוד' גדול בכך שעזבתם אותי." וסיפר להם משל:
ידוע הדבר כי טבעם של העופות שבכל חורף נודדים אל הארצות החמות, כי טבעם של העופות לדור במקום חם.
פעם אחת כשהגיעו הציפורים אל ארצות החום, ראו בני האדם שגרו שם עוף אחד יושב על אילן גדול. והעוף היה נאה ומפואר מאוד בכל מיני גוונים. סיפרו האנשים את הדבר למלך המדינה, ורצה המלך לתפוס את העוף הזה חי.
ציווה המלך שיתקבצו כמה אלפים של גויים מבני המדינה, ויתקרבו אל האילן ויעמדו זה על גבי זה, עד שיוכל העליון שבהם לפשוט את ידו ולקחת את הציפור מן האילן ולהביאה אל המלך. כך עשו ועמדו האנשים זה על גב זה.
אך כאשר היה האיש העליון קרוב אל העוף, התנועעו הגויים שעמדו למטה לכאן ולכאן, ולא נשארו מחוברים לאלה שעמדו מעליהם, וכך נפלו כולם. העוף פרח וברח, וכל מעשיהם היו לחינם.
רצונו של המלך היה שיהיו כולם בהתקשרות ובחיבור אחד, אבל הם "בִּקְשׁוּ חִשְּׁבֹנוֹת רַבִּים" (קהלת ז כט), והתנועעו לכאן ולכאן, עד שנפרדו זה מזה ונפלו כולם, והציפור עפה מן האילן.
אחר כך אמר להם הבעש"ט: "על ידי שאתם מחוברים עמי בשעת התפילה אני יכול להצליח, אבל כאשר אתם נפרדים וכל אחד הולך לדאוג לצרכיו, נפרדת האהבה שביניכם וכך נופל הכול, וכל מה שרציתי להשיג פורח ממני.
כאשר אין אהבה שלמה בין איש לחברו ונפגם הקשר שבין התחתונים לעליונים, אז נהרס בניין החסד שבעולם, ואפילו אותיות התורה נפרדות זו מזו."


על הסיפור

תלמידיו-חבריו של הבעש"ט לא ידעו כי הנוכחות שלהם בסביבתו בזמן התפילה חשובה לו. מבחינתם, כאשר רבם מאריך בתפילה, הוא עסוק בדבר השייך לו בלבד. הם אינם יודעים – כפי שהוסבר במשל – כי הוא "עומד" ותלוי בנוכחותם ובהשתתפותם.
סיפור זה סופר לראשונה מפי הבעש"ט על ידי אחד מתלמידיו (ר' אורי פייבל).
המשל עוסק בקשר שבין הצדיק לחסידיו, הקרויים בסיפור "חבריו". הקשר והאהבה שביניהם הם שנותנים לו את כוחו.
נוסף לכך המשל עוסק בכוחה של אהבה וידידות. ללא האהבה שבין החברים נפגמת גם מידת האהבה המיסטית – ה"חסד" שבעולם נהרס. ולהפך – כאשר יש אהבה בין אנשים, מתרחבת האהבה בעולם. האהבה באה לידי ביטוי בסיפור זה בוויתור על הצרכים הפרטיים לטובת הכלל מתוך הבנה שכל אחד מן החברים הוא פרט שהמבנה כולו תלוי בו.
באופן כללי, הסיפור עוסק בכוחה של חברות ובחשיבותה של חבורה שהאהבה שורה בין חבריה.
מעניין לציין כי המשל מזכיר את הסיפור על מגדל בבל המופיע בספר בראשית. גם בסיפור זה החיבור שבין ה"גויים" גרם לבניית המגדל וה"פירוד" גרם להרס המגדל. במשל של הבעש"ט מתואר המגדל באופן חיובי בניגוד למתואר במקרא.

סיפורים שעשויים לעניין אותך