
העגלה הריקה
למה ירד ר' אלימלך מלִיזַ'נְסְק מן העגלה, ומדוע מלווים עגלה ריקה?
פעם אחת ביקר רבי אלימלך מלִיזַ'נְסְק בעיר אחת. כשנסע מהעיר, הלכו רבים מאנשיה אחרי עגלתו ללוותו. כאשר יצאו מהעיר ירד ר' אלימלך מן העגלה והצטרף למלוויו.
שאלו אותו האנשים: "למה ירדת מהעגלה? הלוא באנו ללוות אותך, וכעת אנחנו מלווים את העגלה הריקה!"
אמר להם ר' אלימלך: "ראיתי כיצד אתם מקיימים בהתלהבות את מצוות ליווי האורח, ורציתי גם אני להצטרף למצווה."
א. חכמינו כוללים במצוות הכנסת האורחים גם את ליווי האורח בדרכו החוצה. אנחנו מעבירים לאורחינו את המסר שאנחנו מתעניינים בהם ונמצאים אתם גם לאחר שיצאו מביתנו. ר' אלימלך נוטל מצווה פשוטה, מחווה שבין אדם לחברו, ומדגיש את היותה מצווה גדולה, גדולה כל כך עד שהוא מבקש להצטרף אליה. בכך כמובן נוצר מצב קומי – המלווים הולכים עם רבי אלימלך ומלווים עגלה ריקה…
ובכל זאת, אפשר להסביר את מעשהו של ר' אלימלך כך: לאור העובדה שהמחווה הפשוטה הזאת של הליווי היא מצווה, הופכים שני הצדדים – המלווים והאורח – לצד אחד השותף לקיום מצווה. ובמילים אחרות: מצוות הליווי אינה רק דבר שיש לקיים, אלא הזדמנות לחיבור בין בני אדם.
ב. ר' אלימלך מלִיזַ'נְסְק ידוע כמי שפיתח את תורת הצדיק בחסידות, את הטענה שלפיה פשוטי העם יכולים להתעלות למעלות רוחניות על ידי כך שהם דבקים בדמותו של הצדיק. בסיפור שלפנינו ברור שאנשי העיר לא מלווים את ר' אלימלך רק משום שהוא אורח אלא בעיקר מכיוון שהם מכבדים אותו כרבי חסידי ידוע. בירידה מהעגלה ובהסבר שהוא נותן למעשה זה, מעביר רבי אלימלך את המחווה של אנשי העיר מההקשר של ליווי צדיק להקשר של ליווי אורח. בכך הוא כמו אומר להם: "כל אורח ראוי לכבוד שנתתם לי ואתם מקיימים בכך מצווה גדולה."