האקסטרה של הבעל שם טוב
זושא

האקסטרה של הבעל שם טוב

מניין יודע הבעש"ט, בלי כל הכשרה מקצועית, את מלאכת הרפואה? ומדוע, גם כאשר הטיפול שהציע הבעש"ט לא עזר, סירב החולה לקרוא לרופא אחר?

הסיפור

כשהיה הבעל שם טוב בעיר שדה-לבן (בִּילַה צֶרְקְווַה), עסק שם ברפואתו של תלמיד חכם אחד, ושמו רבי אברהם פודליסקר. לאחר שעבר זמן רב, ראו בניו של החולה כי מעשיו של הבעש"ט אינם מועילים לאביהם. בשל כך, ביקשו מרופא נכבד הגר בעיר אוסטרהא, שיבוא וירפא את אביהם. קיבל הרופא את ההזמנה ויצא לדרכו אל שדה-לבן. רופא זה שנא את הבעש"ט, וכבר אמר, כי ביום שיראה אותו יירה בו בכלי הנשק שנשא עמו.
הרגיש הבעל שם טוב במה שעשו בניו של הרב החולה, והודיע: "אני נוסע מכאן, כי הלוא הרופא מאוסטרהא בדרכו לכאן." החולה, שלא ידע כי בני ביתו הזמינו את הרופא, ביקש מהבעש"ט שלא ייסע. לאחר הפצרות רבות הסכים הבעש"ט ללון שם באותו הלילה, ואמר: "רואה אני כי הרופא אינו רחוק, והוא לן באכסניה שמחוץ לעיר." בבוקר, כשהתכונן הבעש"ט לצאת לדרכו, שוב הפציר בו הרב שיישאר עוד. התעכב הבעש"ט ולבסוף אמר: "רואה אני כי הרופא כבר כאן, באכסניה שבתוך העיר." אחר כך ישב הבעש"ט על העגלה ונסע אל האכסניה שאליה הגיע הרופא, ונכנס. כשראה אותו הרופא, בירכו לשלום ושאל: "מניין יודע אתה את חכמת הרפואה?" – "השם יתברך לימדני," ענה הבעש"ט, ואחר כך נסע לדרכו.
באו בניו של הרב החולה, והביאו את הרופא אל ביתם. אולם כל טיפול שהציע הרופא לעשות אמרו לו, כבר עשה זאת הבעש"ט. לבסוף, לאחר שלא ידע להציע כל טיפול אחר, עזב הרופא את המקום בבושת פנים.
לאחר שהלך הרופא אמר החולה לבניו: "מה זה עשיתם! אמנם לא הצליח הבעש"ט לרפא את מחלתי, אולם בכל פעם שבא אליי הרגשתי כי השכינה באה עמו. אבל כשנכנס הרופא אל הבית הרגשתי כאילו כומר נכנס אל חדרי."


על הסיפור

הבעש"ט התפרנס ממקצועו כ"בעל שם", כלומר כמרפא בעזרת ידיעותיו בתורת הנסתר וברפואה עממית. הרופא המקצועי שהוזמן מתעב את הבעש"ט, ורואה בו, מן הסתם, שרלטן גמור. אולם עד מהרה נוכח הרופא כי איש פלא לפניו. כבר בפגישה ביניהם, לא מצליח הרופא לממש את תכניתו להרוג את הבעש"ט, ושוב אחר כך הוא מגלה כי לבעש"ט היה בעצם כל הידע הטיפולי הנדרש. על פי התפיסה החסידית, יכול היה הבעש"ט, אף שלא התמחה בלימודי רפואה מקצועיים, ללמוד ישירות מהבורא, וכך להשיג את הידע הנדרש לריפוי אנשים.
בסוף הסיפור מתברר כי ריפויו של האיש החולה לא היה המטרה היחידה שבגללה בא הבעש"ט אליו. הבעש"ט הביא עמו את "השכינה" והנוכחות האלוהית. מטרה זו, החשובה כל כך לאיש החולה – אין הרופא יכול לספק.
ואכן, אנשים העוסקים בטיפול רפואי יודעים לספר כי לא נדרש רק ידע מקצועי כדי לסייע לחולה. בתהליך הרפואי מעורבים גורמים נוספים חשובים מאוד, כמו גורמים אנושיים, רגשיים ורוחניים.

סיפורים שעשויים לעניין אותך