
דרך ארץ
ר' אורי מסטרליסק מציע הסבר חדשני לביטוי "דרך ארץ", שעל פיו צריך ללמוד דרך ארץ מן הארץ ממש, המסמלת את הענווה והנכונות לשאת בעול.
אומרת המשנה במסכת אבות: "יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ" (אבות, פרק ב משנה ב). והסביר רבי אורי מסְטְרֵלִיסְק את המשנה כך:
מי שלומד ומלמד תורה צריך ללכת בדרכיה של הארץ ולהידמות לה. כל היצורים צריכים את הארץ ותלויים בה. כל האוכל צומח בארץ, ובעלי החיים אוכלים את הצומח ממנה. הבגדים גם עשויים מן הצומח מן הארץ. ולמרות זאת כולם דורכים עליה ועושים בה כרצונם: זה חופר בה וזה יורק עליה, זה משתין עליה וזה רוקד עליה. האם פעם התנשאה האדמה ואמרה: "איני רוצה את כל הסבל הזה?"
כך גם מי שהוא גדול בתורה כל כך, עד שכולם תלויים בו והוא מחיה את כל העולמות. גם הוא לא יתלונן ולא ימאס בתפקיד המוטל עליו.
ר' אורי מסטרליסק מוציא מהמשנה פירוש שאינו הפירוש הרגיל והפשוט לביטוי "דרך ארץ". במקום "דרך ארץ" במובן הרגיל: "דרכם של החיים על הארץ", הוא מצפה מלומד התורה להתנהג כמו הארץ עצמה. הארץ עצמה מתוארת כבעלת חשיבות עצומה אבל חסרת כל תודעה של חשיבות עצמית, נטולת "אגו".
החשיבות העצומה של הארץ נובעת מהיותה תנאי קיום בסיסי עבור כולם, אך למרות חשיבותה, אין היא "מתמרדת" או "מתלוננת". וכך מצופה מכל אדם, ובייחוד מאדם חשוב או ממנהיג רוחני "מלא תורה" – ללמוד מדרכה של הארץ.