גאון, נקודה!
סיפורנו עוסק בכוחה של נקודה קטנה לשנות את התמונה כולה, וחוגג את ניצחונה של הקריאה הפשוטה על הקריאה המפולפלת והמתחכמת
רבי יעקב הכהן גדישא נכנס בסערה אל בית המדרש בג'רבה שבתוניסיה, כשהוא מנופף בהתרגשות בחבילת דפים: "הנה מצאתי פתרון לדבריו של רש"י שבהם התקשינו כל כך בשיעור," אמר לרב ציון כהן יהונתן.
נטל חכם ציון את הדפים, פתח את הגמרא, והחל לעיין בדברי רבי יעקב, שהיה נסער והתהלך אנה ואנה בחוסר סבלנות. כשסיים לקרוא שאל אותו מיד רבי יעקב: "מה דעתך על מה שכתבתי?"
השיב לו הרב ציון כהן יהונתן: "כתבת יפה! אך מדוע תלך בדרך הפלפול?! אם רק תשים נקודה באמצע המשפט, ייפתר הקושי מאליו."
הרב ציון כהן יהונתן ידוע כלמדן ומעמיק, ותלמידו הרב יעקב הכהן גדישא מבקש לשתף אותו בחידוש ארוך ומפולפל על דברי רש"י. חידושים על דרך הפלפול עשויים להיות עמוקים מאוד, ולעיתים קרובות יש להם פן אסתטי ואף וירטואוזי. עם זאת, לעיתים קרובות הם מניחים הנחות יסוד שאינן הכרחיות, ומאופיינים באריכות רבה.
נראה שמסיבה זו דעתו של הרב ציון כהן יהונתן אינה נוחה מדברי תלמידו, והוא מציע פתרון אחר: את החידוש הארוך והפתלתל הוא מציע להחליף בנקודה המחלקת משפט ארוך לשני משפטים פשוטים. הנקודה עוצרת את שטף הקריאה, מפרידה בין הדבקים, מאפשרת קריאה טבעית וזורמת של כל משפט לעצמו, ומתוך כך חושפת את משמעותם של הכתובים לאשורם. כך הופכים דברי רש"י למובנים ונהירים בלי להידרש לפתרונות מורכבים ומתוחכמים.